EPIS wordt sinds 1 oktober toegepast in de wedkantoren: Groot aantal zelfstandigen nemen juridische stappen!
Brussel, 17 oktober 2022 - Sinds 1 oktober 2022 moet iedereen die een weddenschap wil plaatsen in een wedkantoor eerst een identiteitsbewijs voorleggen (EPIS-controle om de toegang tot weddenschappen door personen met een spelverbod te voorkomen). De speler moet ook een foto laten maken en een register ondertekenen bij elk bezoek aan het kantoor (zelfs als hij er meerdere keren per dag komt!), en alle verstrekte gegevens (identiteit, nationaal registratienummer, beroep, enz.) worden tien jaar bewaard.
![](https://cdn.uc.assets.prezly.com/ba119ce8-a69e-411c-80d4-0b339c6a1e97/-/crop/882x457/0,312/-/preview/-/format/auto/IMG_0652.jpeg)
Dit uiterst omslachtige systeem ontmoedigt veel spelers die deze onevenredige registratie weigeren. Het zijn vaak gewone burgers, bezorgd om hun anonimiteit en afgeschrikt door de omvang van de controle, ook al zetten ze maar een paar euro in. Wat doen deze spelers? Ze gaan spelen in dagbladhandels (waar geen EPIS-controles worden toegepast) of online, vaak op illegale sites.
De doelstelling van spelersbescherming had echter bereikt kunnen worden met een beter doordacht en veel minder indringend systeem, dat de privacy van de meeste spelers, die geen problematisch spelgedrag vertonen, niet in gevaar zou hebben gebracht.
De eerste feedback vanop het terrein wijst op een omzetverlies van ongeveer 25% voor de zelfstandige wedkantoren. Na talloze vergeefse pogingen om de onevenredigheid van dit systeem - dat reeds door de Gegevensbeschermingsautoriteit werd bekritiseerd – aan te kaarten bij de Minister van Justitie en omwille van de flagrante schending van de AVG (GDPR), hebben de wedkantoren geen andere keuze dan zich tot de rechter te wenden.
Om deze redenen werd er een kort geding aangespannen tegen de Belgische Staat om deze onwettigheden vast te stellen en de minister op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.
Het beroep wordt op 18 oktober ingesteld bij de rechtbank van eerste aanleg te Namen.
Volgens de advocaten "zitten de wedkantoren nu tussen twee vuren: ofwel ze houden zich aan de kansspelwetgeving en maken zich schuldig aan overtredingen van de AVG die klanten bij de bevoegde autoriteiten zouden kunnen melden met het risico op zware boetes, ofwel ze passen de kansspelwet niet toe en riskeren ze hun vergunning en dus hun inkomstenbron te verliezen. Dit is voor hen geen houdbare situatie, nog afgezien van de discriminatie die deze wet teweegbrengt en die gevolgen zal hebben voor het voortbestaan van sommige agentschappen".
Zij wijzen er ook op dat de naleving van de Europese normen voor iedereen geldt, ook voor de staat.
Noch de zelfstandige commissionairs, noch de beroepsvereniging die hen vertegenwoordigt (BVWK) zijn betrokken geweest bij besprekingen met de autoriteiten, ondanks herhaalde verzoeken daartoe. Zij zijn het echter die gevraagd worden hun eigen klanten te controleren, wat niet onbelangrijk is. Zij zijn dan ook vastbesloten hun rechten te verdedigen, maar ook die van de burgers die door deze nieuwe maatregel worden getroffen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
(FR) Astrid PORTUGAELS, onafhankelijk commissaris, +32 493 16 66 72, astridtredici13@hotmail.com
(FR) Audrey DESPONTIN, advocaat, + 32 474 50 02 12, a.despontin@sybarius.net
(FR) Audrey LACKNER, advocaat, +32 494 77 37 99, ala@vega.legal
(FR) Yannik BELLEFROID, voorzitter van de Beroepsvereniging van Wedkantoren, +32 495 58 96 68, yannik.bellefroid@upap-bvwk.be
(NL) Tom STAMMELEER, algemeen secretaris van de Beroepsvereniging van Wedkantoren, +32 477 20 05 99, tom.stammeleer@upap-bvwk.be